«Smak er mer enn bare smak» v/ Dr. philos. Marit Rødbotten.

Onsdag 2. desember 2015

Marit Rødbotten:

«Smak er mer enn bare smak» 

At maten vi spiser er for eksempel god, salt, saftig eller seig defineres av de fleste som SMAK. Det er både rett og galt. Hva som skal til for at du sier noe er godt eller salt har fysiske, kjemiske og psykologiske forklaringer.

Evnen til å registrere forskjellige sensoriske egenskaper ved mat (og alle produkter) varierer fra person til person og under forskjellige kontekster. Barn, voksne og eldre mennesker har ikke alltid den samme opplevelsen av et måltid eller en enkelt matvare.

Marit Rødbotten er Dr. philos (Importance of verbalisasjon in sensory Judgement), og tidligere forsker innen sensorikk som er en forholdsvis ung vitenskap som etter hvert har fått stor betydning for forståelsen av kostholdet vårt. Et viktig budskap er: «Maten er ikke sunn før den er spist». Udannet husstell lærer med mastergrad. Ansatt ved Nofima (tidligere Norsk Institutt for næringsmidler, Matforsk) i nesten 40 år med ansvar for sensorikk som forskningsmetode og kundekontakt til næringsmiddelindustrien. Hun er nå pensjonist og har enkeltmannsforetaket: Sensoriske konsulenttjenester Rødbotten.

Rull til toppen