«Historien om Kristian Birkeland – Nordlysets far» v/ Professor II Pål Brekke

ONSDAG 28. februar 2018

Pål Brekke: «Historien om Kristian Birkeland – Nordlysets far»

I 2017 var det 150 år siden han ble født og 100 år siden han døde og var den første til å løse nordlysets gåte. Han var og en genial oppfinner og oppfant en rekke praktiske ting, som kaviar og høreapparater. Han oppfant og opp en elektromagnetisk kanon som skulle skyte kuler uten krutt. men kanonen kortsluttet med et kraftig smell.

Dette ble startskuddet på Norges største industrieventyr basert på en ny måte å lage kunstgjødsel på – noe som en hel verden var på utkikk etter. Sammen med  Sam Eyde etablerte de Norsk Hydro, i dag Yara, verdens største kunstgjødselsprodusent.

Pål Brekke har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk, der han i 1993 tok sin doktorgrad.  Hans fagfelt er observasjoner av Sola fra raketter, romferger og satellitter. Han har en rekke internasjonale verv. Han er i Dg seniorrådgiver ved Norsk Romsenter og professor II ved UiO. Han har skrevet en  bok om den fascinerende historien om Kristian Birkeland.  Foredraget gir smakebiter fra boka og Birkelands eventyrlige liv – som endte tragisk i Tokyo i 1917.

Skroll til toppen