Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Barentshavet – Rikt og rent?

26. januar 2022 @ 12:00 - 14:00

Barentshavet – Rikt og rent?

Barentshavet er vårt store matfat i nord. Kunnskap om miljøtilstand og nivåer av miljøgifter i sjømat fra dette havområdet svært viktig. Havforskningsinstituttet har derfor overvåket nivåer av forurensing i Barentshavet i flere tiår.

Et av stoffene vi overvåker er PCB. Selv om stoffet har vært forbudt å produsere i over 40 år, finner vi det fremdeles i torskelever fra Barentshavet. Heldigvis ser vi at nivåene har minket siden 1990-tallet.

Et annet eksempel er radioaktiv forurensning. Også her ser vi at nivåene synker. Det er imidlertid viktig å fortsette overvåkingen av slike stoffer i Barentshavet fordi store mengder brukt kjernefysisk brensel og annet radioaktivt avfall er dumpet i Barents- og Karahavet og i fjorder på østkysten av Novaja Semlja. I tillegg ligger vrak av flere atomubåter på havets bunn i eller nær Barentshavet. Selv ubegrunnete rykter om radioaktiv forurensing vil kunne føre til store økonomiske tap for fiskerinæringen.

Selv om det alt i 1960 ble rapportert om plastsøppel i havet, er likevel mikroplast og plast et forholdsvis nyoppdaget forurensingsproblem som skaper store miljømessige bekymringer. Havforskningsinstituttet har tatt dette på alvor og har overvåket søppel i mer enn 10 år sammen med russiske kollegaer. Resultatene fra registreringene er urovekkende, og viser at mesteparten av søppelobservasjonene er plast.

Som havforskere er vi bekymret for at økt skipstrafikk og en økning i olje- og gassvirksomhet kan føre til økte forurensningsnivåer. Vi er urolige for at klimaendringene kan påvirke hvordan miljøgiftene transporteres i marine næringsnett. Økende temperaturer og havforsuring kan også endre hvordan miljøgiftene påvirker marine organismer. Dette betyr at vi må fortsette å følge med. Vi må studere endringer over tid, for å ha oppdatert dokumentasjon på tilstand og grunnlag til for å gi råd om miljøstatus og mattrygghet til myndighetene.

Hilde Elise Heldal har jobbet som forsker på Havforskningsinstituttet i 25 år. I dette foredraget vil hun fortelle om hvordan miljøovervåking i Barentshavet foregår, vise bilder og videosnutter fra tokt, og fortelle om resultater fra flere tiår med undersøkelser.

Miljøundersøkelser på økosystemtokt i Barentshavet 2018, med «G.O. Sars»:
Hilde Elise Heldal

Detaljer

Dato:
26. januar 2022
Tid
12:00 - 14:00
Kategori for Arrangement:
Arrangement Tags:

Sted

Store Torungen, Arendal kulturhus
Sam Eydes plass 2
Arendal, 4836 Norge
+ Google-kart

Arrangør

Senioruniversitetet i Arendal
Telefon
92245030
Epost
jecor@online.no
Vis Arrangør nettside
Skroll til toppen